Ενθαρρύνουμε τον Θηλασμό- Κάνουμε τη διαφορά για τους εργαζόμενους γονείς

Αποστολοπούλου Άννα-Μαρίνα Μαία- Κέντρο Υγείας Αλιάρτου

Καλό μήνα! Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στον Μητρικό Θηλασμό. Εορτάζεται παγκοσμίως και κάθε χρόνο έχει μια διαφορετική προσέγγιση και δίνεται συγκεκριμένο σύνθημα που την χαρακτηρίζει. Το σύνθημα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού για το 2023 είναι το εξής:

« Ενθαρρύνουμε τον Θηλασμό. Κάνουμε τη διαφορά για τους εργαζόμενους γονείς».

Όπως καταλαβαίνετε, οι δράσεις φέτος αφορούν την βοήθεια που πρέπει να παρέχεται στους εργαζόμενους γονείς από τις υπηρεσίες τους με χορήγηση αδειών, υποστήριξη του γονεϊκού ρόλου, ενδυνάμωση της οικογένειας, ανάδειξη γονικών προτύπων κα. Στον Αλίαρτο την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα υπάρξει ένας  κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος μπροστά στο Δημαρχείο όπου θα παρέχεται ενημέρωση, υποστήριξη και βοήθεια σε όσους το ζητήσουν. Θα σας ενημερώσουμε με ανακοίνωση μέσω της ιστοσελίδας του Περμισσού.

Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για την αξία του Μητρικού Θηλασμού όσο το δυνατόν πιο επιγραμματικά  γιατί είναι ένα τεράστιο θέμα και δεν εξαντλείται σε ένα μόνο άρθρο. Στο Κ.Υ μπορείτε να απευθυνθείτε σε εμένα για περισσότερες λεπτομέρειες, συμβουλές και βοήθεια στο θέμα του θηλασμού, από Δε-Πα πρωϊνές ώρες.

                        ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

  • Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το μωρό.
  • Είναι η φυσική τροφή που ταιριάζει απόλυτα με τις ανάγκες του και προσαρμόζεται σε αυτές όσο το βρέφος μεγαλώνει.
  • Είναι πλούσιο σε αμυντικά κύτταρα και παράγοντες που προστατεύουν από λοιμώξεις.
  • Κανένα άλλο γάλα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αξία του μητρικού γάλακτος.
  • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα μωρά δεν χρειάζονται άλλο γάλα ή τροφή τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους.
  • Η διατροφή με μητρικό γάλα έχει πολλά οφέλη τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα.
  • Τα μωρά που θηλάζουν είναι πιο γερά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, δεν γίνονται υπέρβαρα, δεν εμφανίζουν αλλεργίες και δυσανεξίες σε τροφές.
  • Οι μητέρες που θηλάζουν είναι προστατευμένες από παθήσεις του μαστού, καρκίνο κλπ.
  • Η ενίσχυση του ψυχικού δεσμού μητέρας-βρέφους είναι σημαντικό όφελος και για τους δύο.

Αυτά είναι τα βασικά οφέλη και θα πρέπει να θυμόμαστε όλοι πως πρέπει να υποστηρίζουμε τη νέα μητέρα με όλη μας την αγάπη.

 Ο θηλασμός για να πετύχει θέλει ένα ήρεμο και υποστηρικτικό περιβάλλον ειδικά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό. Οι συγγενείς πρέπει να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε πρακτικά ζητήματα (με τις δουλειές του σπιτιού, το κράτημα του μωρού, την ξεκούραση της θηλάζουσας κα) . Δεν πρέπει να κατευθύνουν και να προγραμματίζουν εκείνοι τον θηλασμό. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και δεν πρέπει να επεμβαίνουν στο σύνδεσμο μητέρας-παιδιού. Είναι δουλειά των νέων γονιών και όχι των παππούδων και γιαγιάδων. Η πρόθεση είναι καλή αλλά το αποτέλεσμα είναι άγχος και αίσθημα ανασφάλειας και ανικανότητας από την πλευρά της νέας μητέρας. Μείνετε στο περιθώριο, ήρεμοι, με θετική ενέργεια και αφήστε το ζευγάρι να μεγαλώσει το μωρό του με τον τρόπο τους. Η διατροφή της θηλάζουσας θα πρέπει να είναι υγιεινή, με πολλά φρούτα και λαχανικά, άπαχα κρέατα, άφθονο ψάρι και πολλά υγρά. Νερό, χυμούς, γάλα και λίγο μπύρα που φέρνει γάλα. Δεν πρέπει να τρώει μεγάλες ποσότητες από όσπρια γιατί μπορεί να δημιουργήσουν κωλικούς στο μωρό και όχι βαριά φαγητά με καυτερά καρυκεύματα. Οι πρώτες σαράντα ημέρες είναι πολύ σημαντικές. Από εκεί και πέρα τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα, μπαίνει σιγά σιγά ένα πρόγραμμα και πιστέψτε με, σαν μητέρα που θήλασα τρία παιδιά, δεν υπάρχει πιο όμορφο και εύκολο πράγμα από τον μητρικό θηλασμό! Λίγη υπομονή στην αρχή και όλα θα πάνε κατ’ ευχήν. Με το καλό το μωρό σε όσους από εσάς περιμένουν. Είμαι στη διάθεσή σας όποτε με χρειαστείτε!!

Αποστολοπούλου Άννα-Μαρίνα Μαία ΚΥΑ

Σχετικά